SVATÁ TROJICE bídných beatníků

Lucien Carr, Alan Ginsberg, Jack Kerouac.

Pěkně povedená "SVATÁ TROJICE". Kdyby se Vás někdo ptal, jaké jméno mezi ty ostatní nepatří, označili byste pravděpodobně Luciena Carra. Přitom zrovna on byl ten, který inicioval, spřádal, manipuloval a bouřil se proti všem a všemu. Byl to on, kdo svým volnomyšlenkářstvím, bonvivánstvím, ale také složitostí a poetičností myšlení okouzlil a získal na svou stranu Ginsberga a Kerouaca. A nejen je. Dlouhodobě ho pronásledoval posesivní učitel, jehož náklonost se Carrovi zprvu líbila, ale vymklo se to kontrole. Byl z toho psychicky tak na dně, že chtěl spáchat sebevraždu. Paradoxně ho ale zachránil jeho pronásledovatel. 

Carr se s Ginsbergem seznámil na Kolumbijské univerzitě. Tehdy byl Ginsberg ještě neotrkaný, nevýrazný, neprůbojný, stydlivý. Až přátelství s Carrem a experimenty s drogami mu dodaly potřebné sebevědomí. Snad až bipolární a nevyzpytatelný Carr byl ze zabržděného Ginsberga občas dost na nervy a v takových chvílích se k němu choval naprosto bez respektu. Bez studu mu říkal, že je nula, která nic neumí, aby se mu v zápětí vrhul do náruče. Potom Carrovi zkřížil cestu Kerouac, který ho naprosto okouzlil. Carr k němu vzhlížel a zanedlouho se do něj zamiloval. Často se scházeli všichni tři společně. 

Jednou při společné projíždce loďkou po řece, Ginsberg nahlas přečetl pár řádků svého textu, který Carra i Kerouaca naprosto odzbrojil. To ale nestačilo k tomu, aby s Ginsbergem Carr zůstal. Chtěl s Kerouacem odjet pracovat na loď(ten byl mimochodem ženatý). Zlomený Ginsberg sdělil informaci o jejich plánu Carrovu pronásledovateli, a jak se dalo čekat, došlo ke konfliktu. Těsně před vyplutím na moře se začali v přístavu prát a Carr svého bývalého učitele v afektu zavraždil. Šel do vězení, kde mu hodný Ginsberg byl zase dobrý a napsal mu obhajovací řeč. Pustili ho.

Ginsberg Carra několikrát zmiňuje ve své první sbírce Kvílení. Carr ho ale požádal, aby jeho jméno vymazal. Náhle ho asi přepadla morální kocovina divokých let a už se k nim nechtěl vracet.


0 komentářů:

Okomentovat