PABLO PICASSO

PABLO PICASSO (Malaga 1881- Mougins 1973)

Picasso byl jako jeden z mála umělců doceněný a náležitě oceňovaný vlastně od počátku své kariéry. Svým pojetím umění se trefil do noty tehdejší společnosti. Byl průkopníkem nového uměleckého směru a ovlinil svým stylem oblékání Andyho Warhola a Jeana-Paula Gaultiera. Svou úspěšnou a neotřelou prací získal takovou slávu, že by prodal snad i kaňku na papíře.

Jeho původní jméno bylo PABLO RUIZ. To mu ale přišlo moc fádní a nehodné jeho talentu. Rozhodl se tak používat jméno své matky Picasso. To mělo ještě další plus a to, že obsahuje slovo pica, ze kterého vzešel picador, tedy toreador. Picasso tvrdil, že pokud by nebyl malířem, byl by toreadorem.


Jeho otec byl učitelem umění a synova obvyklého talentu si všímal už od malička. Picasso uměl už v 16-ti perfektně napodobit velikány malířského realismu. Třeba Velázqueze uměl napodobit téměř k nerozeznání.

Studoval umění v Madridu, ale škola mu nestačila, tak se přestěhoval s nejlepším kamarádem Casagemasem do Paříže mezi umělecké bohémy.

Přišla ale tragédie. Casagemas se zamiloval do dívky, která ho neustále odmítala. Pozval ji a své další kamarády do módního podniku v centru Paříže. Vytáhl pistoli a na svoji milovanou vystřelil. Nic se ji nestalo, ale on obrátil zbraň proti sobě. Do hodiny zemřel.

Picasso byl ztrátou přítele zdrcený. Tato osobní devastace ale významně ovlivnila směr jeho další práce. Přišlo Picassovo Modré období,“ Blue period”. Modrou barvu si vybral jako smybol hlubokých emocí- zoufalství, izolace. Ovlivnil jazzového hudebníka Milese Davise, který Picassovi věnoval skladbu “Blues for Pablo”. Tohle období trvalo 3 roky.

Přestěhoval se na Montmartre, kde si pronajal ateliér Bateau Lavoir, zamiloval se a přišlo jeho Růžové období, “ Rose period”. Z tohoto období je třeba jeho obraz "Chlapec s dýmkou",což je jeden z nejdražších obrazů na světě. Bylo to jeho nejpopulárnější období. S Bateau Lavoir je spojená i Picaasova múza Sylvette David. Bylo ji 19 a Picasso ji spatřil poblíž ateliéru. V té době byl Picasso už hodně slavný a Sylvette neváhala být jeho modelem. Byla krásná, měla dlouhé blond vlasy a v patách novináře. Podle jejich fotografií si nechala udělat účas Brigitte Bardot ve filmu "A bůh stvořil ženu".  Také chtěla, aby ji namaloval, ale Picasso odmítl, protože zrovna pracoval na portrétu Sylvette. Sylvette je také umělkyně  a stále aktivně vystavuje. Teď je ve věku, ve kterém byl Picasso, když se poznali.


Nastal zlom a  experiment v podobě Avignonských slečen z roku 1907. Proč taková změna? Nejednou se na plátně objevila deformovaná těla prostituek. Picasso tvrdí, že umění nemá být lichotivé. Toto dílo je bezesporu syrové až démonické. Říká se, že ho ovlivila návštěva Louveru, kde viděl sochy ze Španělska. Postavy měly nápadné velké  oči, uši.

Dal se dohromady s Georgem Braquem a dekonstrukcí reality začíná vznikat  kubismus a vůbec etapa moderního umění. To otevřelo prostor mnohým dalším, kteří malovali abstrakce a nelámali si hlavu s žádným předmětem. 


Vzniká také ART DECO- kubismus pro masy. Ten byl ovlivněn novými vynálezy, které se spolu s různými DECOrativními předměty objevily v  roce na výstavě 1925 v Paříži. 

Přišla první světová válka a Picasso se zase zamiloval. Tentokrát do baletky Olgy Khokhlové. Stali se součástí pařížské smetánky a začali jezdit pravidelně na dovolenou na Francouzskou riviéru, z čehož se rázem stala populární a prestižní záležitost.


1937- vznikla slavná Guernika, které ztvárňuje hrůzu bombardování této obce v Baskicku během španělské občanské války. Dosud můžete vidět motivy z Guerniky během demonstrací.








Picasso byl taky komunistický “poster boy”. Jeden z motivů byla mírová holubice (předlohou mu byl obrázek, který dostal do kamaráda Henriho Mattise).













0 komentářů:

Okomentovat