Sigmund Freud (1856-1939)



 Sigmund Freud (1856-1939)


  



"LIDÉ JSOU SILNÍ, POKUD HÁJÍ URČITOU SILNOU IDEU. ZESLÁBNOU VŠAK A STÁVAJÍ SE BEZMOCNÝMI, KDYŽ SE JIM TATO IDEA ZTRÁCÍ.“ 

                                                   SIGMUND FREUD

   

Tento významný archeolog mysli a otec psychoanalýzy se narodil v moravském městě Příbor.   V podstatě celý život bojoval za to, aby společnost přijala jeho myšlenky.  Chtěl být slavný a uznávaný. 



To se stalo až po mnoha letech usilovné dřiny, analyzování a zkoumání.


 Zlatý Sigi


Zajímavé je, že ačkoliv měl dalších 6 sourozenců, měl výsadní postavení mezi všemi dětmi. Jako jediný měl samostatný pokoj. Byl vážné dítě, které mělo neutuchající touhu po vědomostech. Ve věku 12 let hovořil plynule šesti jazyky. Rodiče mu vycházeli maximálně vstříc, aby ho nic nevyrušovalo při studiu. Říkali mu „zlatý Sigi“. 

Biolog nebo doktor?


Freud chtěl být původně výzkumným biologem. Dochovaly se dopisy, ve kterých svému příteli Freud posílá analýzu nervového systému ryb. V té době to byl velmi lukrativní obor a zároveň risk kvůli velikému množství uchazečů, a tedy i absolventů.

Tak se Freud rozhodl pro medicínu. Tou dobou se seznámil s Martou, se kterou byl po čtyři dlouhá léta zasnoubený. Za tu dobu se viděli všehovšudy šestkrát a to bydlela v sousedním Německu.

Kokainová léta

V 80. letech 19. století Freud hledal něco, co by mu mohlo přinést profesní úspěch, tak začal zkoumat účinky kokainu. Slyšel, že má terapeutické účinky na rakouské vojáky, proto ho začal zkoumat na sobě a na svém dobrém příteli. Obecně na lidi působil jako podivínský morous, který se stěží usměje, ale díky kokainu prý vypadal přívětivěji. Freud nešetřil ani na své lásce Martě. K milostnému psaníčku ji nejednou přidal i půl gramu kokainu. Možná se jí potom lépe četly Freudovi dopisy. Napsal jich za celý vztah kolem 900. 

Bohužel se zjistilo, že je kokain silně návykový a jeho kamarád se na něm stal doživotně závislý.

Slávy díky kokainu se paradoxně dostalo Freudově kolegovi, který zjistil, že výborně funguje jako anestetikum při operacích očí.

Freud zůstal ke své nelibosti stále neznámý. Odjel do Paříže, kde se seznámil s doktorem Jean- Martin Charkotem a naučil se praktikovat hypnózu ke zmírnění hysterie. Došel ke zjištění, že její projevy nejsou jen vnější, ale i vnitřní, v hlavě.  Do té doby se používaly řetězy nebo i hydroterapie.

Po návratu z Francie si Freud založil vlastní medicínskou praxi a začal se naplno věnovat hypnóze.

Hypnóza se prováděla tak, že pacient musel být v klidu na gauči (poprvé v historii - Freudův gauč).Zezačátku  tato metoda ale nebyla o nic úspěšnější než již zmiňovaná hydroterapie.

Postupně si ale Freud všiml, že pacientům pomáhá o symptomech mluvit, a na základě této podstatné banality pomalu vznikala psychoterapie.Na základě svých pečlivých poznámek Freud přišel k závěru, že hysterie pramení ze sexuálního obtěžování v dětství nebo dětských fantazií.

Freud nebyl sexuálně hyperaktivní.Spousta lidí si myslí opak, když  neustále hovoří o významu sexu a sexuálních fantazií na psychické zdraví člověka.

Freud žil svou prací, a navíc byl velice profesionální. Nemohlo mu ale uniknout, jak postupně pronikal do nitra pacientek, že ty k němu v mnoha případech začaly chovat romantické city. Pro něj nebyla na místě otázka, jak toho využít, ale jak s nimi pracovat, aby jim pomohl.Tak se Freud začal pitvat v podvědomí, sexualitě a snech.

„Přestože jsem po třicet let zkoumal ženskou psychiku, nejsem s to odpovědět na velkou, dosud nezodpovězenou otázku: Co vlastně ženy chtějí?“ S.F.

Sám se analyzoval, aby se zbavil závislostí

 V roce 1895 se po smrti svého otce sám položil na gauč a začal se analyzovat. Snažil se tak zbavit fóbie z cestování, závislosti na doutnících a omdlívání v přítomnosti talentovaných mužů. Díky té poslední ukončil přátelství se svým nejnadanějším následovníkem C. G. Jungem.


Vzdáte-li se kouření, pití a milování, nebudete ve skutečnosti žít déle, ale jen vám to tak bude připadat.“ S.F.

Psychoanalýza nejen pro Židy

Freud hlavně nechtěl, aby se z psychoanalýzy stala židovská záležitost, chtěl, aby byla přijata globálně. Prozatím měl v kroužku svých následovníku „Wednesday Society“ jen Židy.

Začala první světová válka, která pro Freuda byla jak válka osobní, tak filosofická. V této době směňoval své odborné články za brambory, zemřela mu dcera a on se začal vedle libida zajímat o instinkt agresivity a smrti.

Když se k moci dostal Hitler, jako první knihu spálil Freudovu Nespokojenost v kultuře.

Nekonečný boj s nádorem


Freuda čekaly náročné roky plné operací kvůli neustále se objevujícímu nádoru v puse. To ho ale neodradilo od jeho oblíbeného kouření doutníku. Tvrdil, že se mu při kouření lépe přemýšlí.

I když se vehementně bránil jako Žid odchodu z domu ve Vídni, ve kterém prožil skoro celý svůj život, po výhružném zatčení jeho dcery Anny si to rozmyslel a společně odjeli do Londýna.

 Jeho zdravotní stav se zhoršil, ale stále do poslední chvíle příjímal pacienty i návštěvy. Zavítal k němu i  španělský surrealistický malíř Salvator Dalí. Ten Freudovi udělal zajímavý rychloportrét.


Když už dál nemohl, tak si vzal za asistence své dcery Anny, která mu byla nejbližším člověkem, morfin a roku 1939 v Londýně  zemřel.




Zdroj: z anglického originálu Parliament Press, LLC
S.K.








0 komentářů:

Okomentovat