Dürrenmattova Love story

 Dürrenmattova Love story

Netušila jsem, že fakt, že vezmu svého přítele na film Friedrich Durrenmatt Love Story do kina Atlas, otevře otázku, zda-li tu naši společnou Love story neukončit.

Takže pokud máte v plánu jít se svým přítelem, zejména pokud je to ten typ muže, který kriticky hodnotí technické zpracování filmu, zkuste to přehodnotit a vemte s sebou kamáradku, která bude mít pochopení pro kvalitu odpovídající filmu poustěného z laptopu a pro eklektické zpracování. Kamarádka bude mít také jistě pochopení pro Vaše slzy a nejpíš bude plakat společně s Vámi.

Bylo mi několikrát řečeno, že takový typ filmu nemůže být zajímavý pro lidi, kteří o Dürrenmattovi předem nic nevím.
 Dovolím si nesouhlasit. Je to příběh člověka spíše než Friedricha Durrenmatta. Je třeba si uvědomit, že jméno jen nabývá jakési zdánlivé nadlidskosti díky celosvětové slávě a nepochybnému talentu. Když si uvědomíme tohle, tak nám z toho spíše vyplyne pozitivní závěr a to, že úspěšní můžeme být všichni.

Film promítaný v malém sále kina Atlas neukazoval z Dürrenmattova  života o nic víc než odstavce na Wikipedii, ale líbilo se mi spojení jeho osobního dramatu a emocionálních skladeb, zejména "Lied für Lotti". A slzy tekly proudem.

Láska, úspěch, blahobyt, smrt, finanční krize, období bez inspirace. Tohle všechno patří k lidskému, někdy až příliš lidskému životu.

Jeho fixace na manželku Lotti byla obrovská.  Rádkyně, vrba, oddaná žena. Jak Durrenmatt tvrdil: " Muž neumí žít sám."A tak se rok po smrti své ženy oženil s filmařkou. Určitě by jeho ženy, zvláště pak Lottie měly radost, že je jejich popel uložen v zemi pod stromem na zahradě, kde se odehrály jeho dvě osudové Love story. Absurdní? O nic víc, než celá Dürrenmattova tvorba.


Lied fur Lotti- music video


1 komentářů:

  1. Navnaděný na film. Když pravého muže zraní žena, opustí ho, vezme si s sebou kus jeho srdce. A to místo zůstane navždy prázdné. Dürrenmattova tvorba je pro někoho možná tvrdá, nicméně ano, ženy dotvářeli i jeho tvorbu výrazným způsobem...

    OdpovědětVymazat