Telefony, cigarety a lidská (ne) komunikace



Telefony, cigarety a lidská (ne) komunikace







Já, nejprve zapřísáhlá nekuřačka, jsem se pod tíhou pocitu  sociálního vykořenění začala ve své první práci s kolegy  scházet na kuřácké  pauzy . Moc mi to nechutnalo, ale byla  to záminka k tomu “legálně” na chvíli vypadnout. Kuřáci byli tak nějak tolerovaní  pro svou závislost, i když někteří-jako já, tu závislost předstírali tak dlouho, až se z toho závislost opravdu stala.


"Víra v to, že děláme něco, i když neděláme nic, je první iluze tabáku."

~Ralph Wildo Emerson




Stejně tak, jako odnaučený kuřák Tim Bichara(známý spoluzakladatel britského úspěšného Startup společnosti Q App -lákají na objednávky z baru bez front) se také ptám, proč vlastně kouříme?



Chceme zapadnout - alespoň do kroužku kuřáků a hlavně vyplnit čekací pauzy. Čekáte na autobus? Zapálíte si. Máte delší hovor? Zapálíte si. Čekáte na baru nebo v restauraci? Zapálíte si. Zabavíte své ruce.



První krok k interakci s okolím přichazí s potřebou zapalovače.  Výborná záminka k seznámení,  je-li na blízku nějaký atraktivní kuřák.



Taky přestavám kouřit a řeším, jak teď vyplnit chvilky, kde předtím měla své místo cigareta. První věc je,že si vezmu do ruky telefon a v podstatě  každou chvilí kontroluju emaily a novinky na socialních sitích. Proč máme neustále nutkaní něco takhle obsesivně dělat? Jedna závislot nahradila druhou. První nebezpečnější než druhá. Nebo naopak.



Když se podívám kolem sebe v metru, v nekuřáckých podnicích, na zastávkách, lidi buď kouří NEBO vytahují své mobilní telefony. Už se tolik nedíváme kolem sebe a vytváříme si kolem sebe bublinu. 



Vypadá to, že kdyby jsme jen nečinně seděli -neposlouchali hudbu v přehrávači, nehráli si s telefonem, nekouřili, tak vypadáme jako nudní mimozemšťani. Nebo už nevíme jak a co si říct? Zmenšil se  náš svět opravdu do jedné krabičky?


Chytré telephony se čím dál víc prolínají do všech činností našeho života. Potřebujete něco? Jen si najdete vhodnou aplikaci a všechno je vyřešeno. Nemusíte se hnout z místa.


Již zmiňovaná Q App Vyzývá “stačí jen následovat pár jednoduchých kroků a sami se začnete divit, jak jste někdy vubec mohli stát ve frontě”.


Nevzdalujeme se tím ale dál od přirozené socializace?

 
Jak už někdo moudrý řekl: “Technologie nám poskytne nástroje, kterými spolu komunikujeme z jednoho konce světa na druhý,ale už nám neporadí, co říct” .













































0 komentářů:

Okomentovat