Jarmila Novotná, sopranistka



Jarmila Novotná (1907-1994)



Sopranistka světového formátu, narozena  23.září 1907. U nás bohužel ne tolik známá... 


Její neobyčejný talent ji pod taktovkou Emy Destinové, která ji byla mentorkou, zajistil úspěšný start v Národním Divadle v pouhých sedmnácti letech. Zde obecenstvo okouzlila jako Mařenka v Prodané nevěstě, Violetta v La Traviatě či jako Rosina v Lazebníku Sevillském. 

Poté se rozhodla věnovat  více studiu a za finanční pomoci rodiny Masarykových, se kterou se úzce přátelila,odjela do Itálie, kde během studií vystupovala. 

Následovaly cesty do Berlína, Vídně a Salcburku. V Berlíně dostala velice náročnou roli Královny noci v Kouzelné flétně a těsně před nuceným ukončením pobytu publikum ohromila jako krásná Helena v Hoffmanových povídkách, což bylo poslední jevištní Offenbachovo dílo. Ve Vídni excelovala například  v roli Mimi, Violetty, Butterfly. 

V Salzburgu pro ni byla klíčová spolupráce s italským dirigentem Arturem Toscaninim. Ten ji později uvedl v Metropolití opeře v New Yorku, který se ji během války stal domovem. 

V této světově proslulé opeře vystoupila celkem 193 krát, čímž předčila i svou mentorku Emu  Destinovou. 

Jarmila Novotná byla nejen velmi nadána, ale i neobyčejně krásná. V roce 1929  dokonce pozvala Maxi Švabinskému na portrét československé stokoruny. Ve stejném roce se provdala za ředitele IBM Jiřího Daňka, syna majitele panství v Litni.   

I přes své působení v exilu byla aktivní vlastenka. Podporovala československý odboj a s Janem Masarykem nahrála  Lidické písně, které se během války staly neopomenutelným symbolem. 

Během druhé světově války se dokonce stala předsedkyně československé divize Červeného kříže v Americe. 

I když je její jméno spojováno  s filmovými rolemi , brala svoje herectví s jistou nadsázkou  a srdcovou záležitostí pro ni  zůstal zpěv. Její první Hollywoodský film byl “Poznamenaní”(1948) Freda Zinnemanna, kde si zahrál i známý dětský herec Ivan Jandl. Jarmila Novotná ztvárnila jeho maminku. 

Samotný film byl nominován na cenu americké filmové akademie. Dále natočila několik televizních filmu, například  “the Silver Skater” světoznamého Sydneyho Lumeta nebo “the Great Waltz” o životě  Johana Stresse. 

V roce 1982 ji Václav Havel předal státní vyznamenání Řádu T.G.M.   

Ve stejném roce také zakládá Cenu Jarmily Novotné a stává se čestnou členkou Státní opery. Po smrti manžela se vrátila do USA, kde ve věku 86 let také zemřela. 

Její urna je uložena v rodinné hrobce Doubkových v Litni.

0 komentářů:

Okomentovat